Onze tips:

Oprichting van een Stichting

Een stichting kan op twee manieren officieel worden opgericht: door middel van een notariële akte voor de oprichting van een stichting, of een testament. De stichting wordt dan ook gezien als rechtpersoon, waarbij de bestuurders hoofdelijk niet aansprakelijk zijn. Dit is trouwens alleen het geval wanneer de stichting staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

De oprichtingsakte van een stichting dient de statuten van deze zelfde statuten te bevatten. In deze statuten dienen op zijn minst de volgende onderwerpen te zijn opgenomen:
- De naam van de stichting.
- Gemeente van vestiging.
- Wat het doel is van de stichting.
- Wijze van benoeming en ontslag bestuurders.
- Wat te doen met gelden bij ontbinding van de stichting.
Daarbij moet de akte ter oprichting van de stichting in het Nederlands te zijn opgesteld en is de notaris verantwoordelijk voor het punt dat de akte aan alle wettelijke eisen voldoet.

Let tevens op het volgende:
- Dat het woord stichting in de naam van de stichting voor komt.
- Een notariële akte verplicht is voor de oprichting van een stichting.
- De stichting staat ingeschreven in het handelregister.
- Statuten alleen gewijzigd kunnen worden door middel van een Notariële akte, de oorspronkelijke statuten moeten hier echter wel de mogelijkheid voor geven.
- Een bestuur is het enige verplichte orgaan van een stichting.
- Een stichting kan geen leden hebben, wel donateurs en vrijwillers. Deze hebben echter geen zeggenschap op de stichting.